De digistandaarden community

Digikoppeling community

Digikoppeling community

openbare groep Digikoppeling community

Openbare consultaties Digikoppeling van start

  T.A. Peelen
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  Door T.A. Peelen in de groep Digikoppeling community 2211 dagen geleden

  Eindelijk is het dan zover: de vaststelling van de standaard Digikoppeling via een tweetal openbare consultaties. Voor mij is dit een drie-dubbele mijlpaal:

  1. Het beheer van Digikoppeling gaat meer in dialoog met alle belanghebbenden;
  2. De concept standaard Digikoppeling Grote Berichten kan eindelijk geformaliseerd gaan worden.
  3. Het beleid voor Identificatie en Authenticatie (vaak bekend als OIN en HRN) wordt bijgesteld.

  Ongeveer een jaar of 4 geleden was ik nog architect OverheidsServiceBus bij het programma OverheidsDienstenPlatform. Daar is in 2009 versie 2.0 van de OSB standaard vastgesteld. De koppelvlakstandaard "Grote Berichten" hebben we bewust niet definitief vastgesteld. De standaard is wel gebaseerd op open standaarden maar maakt daarbij wel gebruik van zelfbedachte meta-data. Om eerst ervaring op te doen in de praktijk hiermee leek toen een goede keus.

  Achteraf gezien ben ik daar ook blij om: inmiddels is de standaard, die nu Digikoppeling heet, veel robuuster. Daar heeft niet alleen de uitwerking bij Renoir van een proefimplementatie aan bijgedragen, maar vooral ook de beproeving met TNO, DUO, CBS en Rinis. Het persbericht Succesvolle eerste run Digikoppeling Grote Berichten is daarvan een teken. Ook de definitiestudie die hieraan vooraf ging met bijdragen van de industrie heeft zeker ook erg geholpen om de interoperabiliteit te bevorderen. In de tussentijd is er ook een uitgebreide best-practice ontstaan. Ten opzichte van eerdere koppelvlakstandaarden is deze aanmerkelijk uitgebreider en bevat veel meer praktijkvoorbeelden.

  Het gebruik van Overheids Identificatie Nummers (OIN) heeft de afgelopen tijd wel wat 'hoofdbrekens' opgeleverd. Dat ook buiten Digikoppeling het gebruik van deze nummers handig bleek was niet voorzien. En ook niet de aanvullende eisen die dit stelt. Aanpassing van het beleid om ook eHerkenning, Digipoort, eFactureren, Pensioenregister e.d. te ondersteunen bleek nodig. Bovendien was nooit voorzien dat ministeriële herindelingen om meer flexibiliteit vragen.

  Tenslotte hoop ik dat deze consultatie een startpunt is van een actieve community rond Digikoppeling. De huidige inrichting is nog beperkt, maar de komende tijd hoopt Logius dit verder uit te bouwen. Omdat dit de eerste standaard is waarvoor Logius meer de dialoog met alle belanghebbenden zoekt, zijn we nog een beetje zoekende hoe dit het best ingericht kan worden. Tips maar ook wensen op dit vlek zijn erg welkom.

  Tom Peelen
  architect Digikoppeling
  Logius

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers